13 Nisan 2009 Pazartesi

Enerji Tasarrufu

Başta televizyonlar olmak üzere elektrikli cihazları kapatmak yerine, uzaktan kumandayla
stand-by yani beklemeye almak, çoğumuzun yaptığı bır alışkanlık. Ancak bunun, hem ciddi enerji tüketimine hem de karbondioksit yayılmasına neden olduğu ortaya çıktı.

İngiltere'de bilim adamları, elektrik enerjisinin verimli kullanılması için, yanı israfı önlemek için özellikle, evlerimizdeki elektronik cihazların stand-by durumunda bırakılmamasını öneriyorlar. Hatta İngiliz parlamenterlerden bazıları, enerji tasarrufu için stand-by tuşunun cihazlardan kaldırılmasını önerdi.

Dünyada milyonlarca insan evlerinde başta televizyon olmak üzere elektrikli cihazları kapatmak yerine, uzaktan kumandayla stand-by durumuna almayı tercih ediyor. Bu tercihin altında yaygın bir yanlış inanış yatıyor. Birçok insan, televizyonu uzaktan kumandadan kapatarak, daha az enerji sarfiyatı yaptığını düşünüyor. Oysa, bu yöntemle, başta televizyonlar olmak üzere tüm elektronik cihazlar az da olsa elektrik çekmeye ve karbondioksit yaymaya devam ediyor.

İngiliz Çevre Bakanlığı verilerine göre, tüm ülke gözönüne alındığında, bu şekilde 2 güç santraline eşdeğer enerji sarfediliyor. 60 milyonluk nüfusa sahip İngiltere'de bunun maliyeti ise yaklaşık birbuçuk milyar dolar.

Sadece İngiltere'de toplam 75 milyona yakın televizyon alıcısı bulunduğundan yola çıkılarak ve her evde televizyon dahil yaklaşık 12 adet elektronik eşyanın stand-by durumunda tutulduğundan hareketle, her gün sırf İngiltere'de 740 milyon sterlin değerinde enerji israf ediliyor.

Elektronik cihazların uzaktan kumandayla stand-by durumunda tutulmasının çevreye verdiği zarar da gözardı edilemeyecek kadar fazla. Bu yöntemle cihazlardan atmosfere yayılan karbondioksit, Londra'dan New York'a yapılan yaklaşık birbuçuk milyon uçuşta salınan karbondioksit miktarına eşit.

İşte buna önlem olarak, kullanmadığımız cihazların stand-by ışıklarını da söndürmeyi, yani ana güç düğmesinden kapatmayı, yeni üretilecek cihazların da belli bir süre bekleme modunda durduktan sonra kendiliğinden kapanacak bir düzenekle üretilmesini öneriyorlar.

İngiliz Parlamentosu, alınacak önlemlerle önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlamayı hedefliyor.

Kaynak:ntvmsnbc

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder